Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Ταξιδεύοντας με οδηγό την γεύση: Κωνσταντινούπολη- Εστιατόριο «Ciya Sofrasi»-
















Guneslibahce Sokak 43, Kadikoy, Istanbul
40.98118129.087726
Τοποθεσία: Kadiköy
Τηλ : 216/330-3190
Τιμές : 17 με 18 ευρώ

INFO : Ο σεφ του εστιατορίου Musa Dagdeviren που είναι κουρδικής καταγωγής κατάφερε να συγκεντρώσει μοναδικές συνταγές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ανατολίας ξεχασμένες στο πέρασμα του χρόνου και να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό μενού στο εστιατόριο του που αξίζει να το επισκεφτείτε για να δοκιμάσετε τα υπέροχα πιάτα του . Έχουμε και λέμε λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε ezo gelin (φακές σούπα με ρίγανη και κόκκινο πιπέρι), το Diyarbakir guvec ( στιφάδο αρνιού, με ντομάτες και μελιτζάνες ) έτσι όπως το μαγειρεύουν στη πόλη του Ντιγιαρμπεκιρ και το kuru sebze domalsi (που είναι μελιτζάνες γεμιστές με ρύζι και κομμάτια αρνιού). Σας προτείνουμε επίσης να δοκιμάσετε το «Baba Ghanush» ένα πιάτο αρκετό, πικάντικο με κρέας βοδινό που σερβίρεται με συνοδεία πουρέ ψητής μελιτζάνας , πιπεριάς, ντομάτας και σκόρδου , όλα αυτά μέσα σε σάλτσα κόκκινη , και από την μεγάλη γκάμα των κεμπάπ που διαθέτει σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το «Kilis Tava» κεμπάπ με λαχανικά και ψημένη μελιτζάνα , και το «Halep isi» κεμπάπ με πιπεριές ,κρεμμύδι και ντομάτα . Όλες τις παραπάνω σπάνιες τοπικές συνταγές και άλλα πολλά ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με την ιστορία και την ποικιλία της τουρκικής και οθωμανικής κουζίνας δημοσιεύει ο κ. Dagdiveren στο εξαιρετικό περιοδικό για τα τρόφιμα «Yemek ve Kultur» (Food and Culture) το οποίο όμως κυκλοφορεί μόνο στα τουρκικά , παρά ταύτα όμως πήρα ένα αντίτυπο το οποίο θα προσπαθήσω να ……διαβάσω με την βοήθεια του κ Σταύρου που υπήρξε γέννημα θρέμμα της Πόλης αλλά το 1955 αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει ύστερα από τους επαίσχυντους διωγμούς που υπέστησαν οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης .
Πως Πάμε : Παίρνουμε το φέριμποτ από την ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης και τον τερματικό σταθμό Eminonu (Iskele 2, Eminonu; 90-212-455-6900; www.ido.com.tr) και περνάμε απέναντι στην συνοικία Kadikoy στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης .Το καραβάκι διαπλέει το Βόσπορο και στα 15 λεπτά που διαρκεί η διαδρομή θαυμάζουμε τα μεγαλύτερα μνημεία της Πόλης τους μεγάλους μιναρέδες του μεσαιωνικού Τζαμιού Σουλεϊμάν , το παραμυθένιο πύργο του Γαλατά, το μεγαλύτερο τρούλο της Αγίας Σοφίας ,τα μαγευτικά τείχη του Τοπ Καπί και του Παλατιού Dolmabahce . Το εστιατόριο «Ciya Sofrasi» βρίσκεται στους πίσω δρόμους του Kadikoy , ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως δεν σερβίρει αλκοόλ .

Tips : Στο ξενοδοχείο που έμενα γνώρισα την Αμερικανίδα Jane Griffith η οποία επισκέφτηκε μια μέρα νωρίτερα το εστιατόριο και μου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την κουζίνα του ,ενώ μου άνοιξε…….τα μάτια σχετικά με τα ακριβά τουριστικά εστιατόρια του Sulanahmet « Το φαγητό στο εστιατόριο Ciya Sofrasi είναι αυθεντικό με απίστευτες γεύσεις αφού ο σεφ εκτελεί πιστά τις συνταγές της Οθωμανικής κουζίνας . Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι πολύ ευγενικοί και απλοί , σε αντίθεση με αυτούς που εργάζονται στα εστιατόρια της περιοχής του Sultanahmet και τα οποία είναι…… «παγίδες» για την τσέπη των περισσότερων τουριστών που κατευθύνουν εκεί κατά εκατοντάδες τα ταξιδιωτικά γραφεία γιατί έχουν και το κατάλληλο ……. μπαξίσι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου