Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Μόσχα- Κρεμλίνο : Ενα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην ......Κόκκινη Πλατεία .


Το Κρεμλίνο αποτελεί ιστορική και πολιτισμική αξία της Ρωσίας, το σύμβολό της. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά συγκροτήματα του κόσμου, ένα πλουσιότατο θησαυροφυλάκιο μνημείων τέχνης, πολιτισμού και ιστορίας. Το μεγαλείο του, οι πύργοι κατοπτεύσεως και τα απρόσιτα τείχη του, οι χρυσαφένιοι θόλοι θα προξενήσουν τη βαθύτατη ευσέβεια στους επισκέπτες, καθώς και θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν καλύτερα όλο το εύρος της ρωσικής ψυχής. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να δουν οι ίδιοι το μεγαλείο των γνωστών μουσείων του Κρεμλίνου την αίθουσα των όπλων , το Θησαυροφυλάκιο των Τσάρων , να επισκεφτούν τους Ναούς του Αρχαγγέλου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την εκκλησία της Αγίας Ζώνης, τα Παλάτια των Πατριαρχών, το κανόνι και την τεράστια Καμπάνα του Τσάρου.

Από το δεύτερο μισό του 15ου αι. το Κρεμλίνο της Μόσχας παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή της χώρας. Τα τείχη του παρουσιάζουν πια ψηλές τούβλινες κατασκευές, οι οποίες έχουν τεράστιους πύργους, και στο κέντρο του υψώνονται πέτρινα παλάτια και ναοί με τους χρυσούς τους τρούλους. Το Μάρτιο του 1918, όταν η Κυβέρνηση της Σοβιετικής Δημοκρατίας μεταφέρθηκε από την Πετρούπολη στη Μόσχα, η Μόσχα έγινε πρωτεύουσα του κράτους, ενώ το Κρεμλίνο η έδρα και η κατοικία των Αρχών. Εκείνη την περίοδο το Κρεμλίνο της Μόσχας ήταν κλειστό για επισκέψεις. Το 1935 οι αετοί, που υπήρχαν στους 4 πύργους του Κρεμλίνου, αντικαταστάθηκαν με αστέρια, τα οποία στη συνέχεια άλλαξαν σε αστέρια από ρουμπίνι. Το μέγεθος των φωτιζόμενων αστερίων είναι από 3 έως 3,75 μ.

Για επισκέψεις το Κρεμλίνο πάλι άνοιξε τις πόρτες του το 1955. Έξι χρόνια αργότερα χτίστηκε ακόμη ένα σύμβολο της πρωτεύουσας – το Ανάκτορο των Συνεδρίων, όπου διενεργούνταν όχι μόνο τα συνέδρια του κομμουνιστικού κόμματος, αλλά και διεθνή φόρουμ και συνέδρια. Τα 1970-1980 το Κρεμλίνο της Μόσχας υπέστη σημαντικές εργασίες αναστήλωσης και επισκευής, και το 1990 μπήκε στη λίστα της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου